. . .

Fincomm.


Fincomm

Bewindvoering

Wat is bewindvoering?

Als iemand die meerderjarig is lichamelijk of geestelijk niet meer zelf zijn financiële zaken kan regelen, kan de kantonrechter hem onder bewind stellen. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak bij ouderen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. De kantonrechter wijst dan iemand anders aan als bewindvoerder. De bewindvoerder neemt de verantwoordelijkheid over de bezittingen over. 

Als de kantonrechter iemands bezittingen (dus ook geld) onder beschermingsbewind heeft gesteld, dan kan die persoon niet meer zelfstandig beslissen wat hij met zijn bezittingen doet.

Hij mag bijvoorbeeld niet iets verkopen zonder toestemming van de bewindvoerder. De bewindvoerder verzorgt ook het beheer van de goederen. De bewindvoerder kan een belastingaangifte doen en (bijzondere) bijstand of huurtoeslag aanvragen. 

De bewindvoerder moet, zolang dat gaat, beslissingen nemen samen met de betrokkene.

 

Wie kan het initiatief nemen om bewind aan te vragen? 

Verschillende mensen kunnen de kantonrechter vragen om bewind in te stellen: 
  • de betrokkene zelf;
  • zijn echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel;
  • zijn familie;
  • zijn voogd, curator of mentor;
  • De officier van justitie, wanneer geen van bovengenoemde personen het verzoek kan of wil doen. (Hulpverleners kunnen bijvoorbeeld niet zelf een verzoek indienen, maar wel de officier van justitie verzoeken om een verzoekschrift in te dienen.)




Contactgegevens

Fincomm.

Postbus 16
6626 ZG Alphen gld
Telefoonnummer: 085 - 40 122 88
E-mailadres: Info@fincomm.nl